skip to Main Content

Távolsági értékesítés – Magyarország

Távolsági értékesítés – Magyarország

A digitalizáció az online értékesítést egyre inkább előmozdítja, ugyanakkor a cégeknek számos adminisztratív kihívással kell szembenézniük ezen a téren. A nemzetközi értékesítés soha nem volt egyszerű, kezdve a külföldi vásárlói kultúra megismerésétől egészen a logisztikai és adminisztratív feladatok megfelelő ellátásáig ami megalapozza a nemzetközi sikert. A mi feladatunk segíteni a cégeknek minden adózást és jogi terültetet érintő kihívásban a CEE régióban és partnerként támogatni őket abban, hogy ebből a távolsági értékesítés nagy tortájából ők is részesedjenek.

Az általános forgalmi adó minden EU tagállamban jelen van és a kapcsolodó szabályozás is nagymértékben harmonizált a tagállamok között, azonban minden államnak lehetősége van szigorúbb szabályokat és eljárásokat bevezetni a hatékonyabb ellenőrzési gyakorlat kialakítása céljából valamint az áfa visszaélések csökkentésére.

Magyarországon a legmagasabb az áfakulcs az egész Eu-ban, ebből kifolyólag a kormány folyamatosan új mechanizmusokat vezet be a cégek működésének hatékony monitorálására ezáltal tartva a szemét a gazdasági folyamatokon. Távoli értékesítőként fontos, hogy tisztában legyen a vállalkozás ezekkel a kihívásokkal és hatékonyan megfeleljen minden jogszabályi előírásnak, hogy elkerülhesse a szükségtelen büntetéseket és szankciókat.

Az első és legfontosabb szabály amit tudni kell ha távolsági értékesítést folytatsz Magyarország területére, hogy be kell jelentkezned áfa alanynak és igényelned kell áfa számot amennyiben a Magyarországra irányuló éves eladásaid meghaladják a 35.000 EUR összeget (8.826.000 HUF) egy naptári évben. Ezen értékhatár felett, a vásárlóidnak a 27%-os magyar áfakulcsot kell felszámítanod a vásárlásaik után és minden hónap 20-ig bevallást kell benyújtanod az előző hónap értékesítéseire vonatkozóan az adóhatóság részére. A legtöbb CEE országban hasonló rendszer van érvényben eltérő értékhatárokkal.

A második fontos dolog amit tudnod kell, hogy belső jogszabály alapján, a magyar áfatartalmú számlákat egy olyan programban kell kiállítani, ami megfelel a magyar szabályozásnak. Ennek a programnak tudnia kell az ún. “adóhatósági lekérdezés” funkciót, amely egy esetleges ellenőrzés során megfelelő formátumban tudja a számla adatokat az adóhatóság részére exportálni. Ez egy helyi sajátosság, más CEE országban nincsen ilyen követelmény.

A digitalizáció megkönnyítheti a mindennapi munkánkat, ugyanakkor ez egy eszköz is az adóhatóság kezében, hogy a gazdasági folyamatokat monitorozza.

Mi a KR Group-nál olyan technológiákat alkalmazunk, ami mind a mi számunkra, mind pedig ügyfeleink számára megkönnyíti a digitalizáció kihívásinak való megfelelést. Lehetővé teszi számunkra, hogy bármilyen adózási és adminisztratív feladatot hatékonyan ellásunk ügyfeleinknek a CEE régióban és ezen együttműködés keretében támogassuk a vállalkozások érvényesülését és gyors növekedését.

További infomrációért kérlek keress meg bennünket az office@krgroup.hu email címen.

Distance Sellers.

László Hosszú

Hungarian Branch Manager     

Back To Top